7 Kasım 2012 Çarşamba

ENGELLERİ AŞALIM!

Merhaba sevgili arkadaşlarım. Bugün sizlerle hobi veya yemek yazısı paylaşmıyacağım. Bu post bilinçlendirme ve duyarlılığa çağırma postudur. Lütfen dikkatle okuyalım.
Hayatımızın her anında bir çok engelli insanla karşılaşmışızdır. Ben çok etkilenirim böyle insanlardan. Ama bir tanesi var ki beni daha da çok etkiledi. Biraz ondan bahsedeyim size. Bu yaşam öyküsünü bana da dersime giren bir hocam anlattı. Etkilendiğim için ve bi şeyler yapmam gerektiğini düşündüğüm için paylaşmak istedim. Bahsettiğim beyfendi Ankarada yaşıyor, memur. 1 kolu ve iki bacağı protez. Yanı sadece sağ kolu sağlam. Bu halde işe gidebiliyor. Normal insanların kullandığı arabayı kullanabiliyor. Yani arabası engelli arabası değil. Yaşadığı bir kaç olay şöyle;
-Kendisi arabası için bir park yeri istiyor ve bunu başarması çok uzun zaman alıyor. Gitmediği bir yer kalmıyor. Tüm çabalar sonucunda arabası için engelli bir park yeri sonunda alabiliyor. Gel gör ki alıyor almasınada kullanabiliyor mu? Sizce? Ben cevap vereyim HAYIR... İşe gidiyor kendi zorla aldığı park yerine arabasını park etmek için yaklaşırken bir bakıyor ki orda bir araba var. Arabanın plakası da  normal yani engelli plakası değil. Polisi arıyor, polis geliyor. Plakadan araştırıyolar ki araba Ankarada önemli bir mevkiide olan birinin.(mevkiiyi söylemek istemedim) Arabayı ordan çekemeyeceklerini söylüyorlar. Neyse ki polis onun için başka bir park yeri buluyor ve parkediyor.
-Yine başka bir gün park yerinde araba görüyor aynı şeyleri yapıyor, polis geliyor, plakaya bakıyor, bu seferde başka bir önemli mevkiide olan birinin arabası... Neyse ki bu sefer çekici arabayı ordan çekiyor mevkiisi diğerine göre daha küçükmüş.
-Bir başka gün işi için çok acelesi oluyor. Park yerinde yine başka bir araba var tabii. Acelesi olduğu için arabasını arabanın arkasına park ediyor. İşten çıkıyor, protez ayaklarıyla arabasının yanına gidiyor bakıyor ki birde ne görsün araba yok. Arabasını çekici götürmüş... Engelli plakası olduğu halde.

Çıkaracağımız saonuç şu ki adama zar zor bir park yeri vermişiz ama kullandırmıyoruz! ve bunu hepimiz yapıyoruz! İşimiz sadece engellilere acımak! Başka bir işten anlamayız biz!
Bu beyfendiye oturması için bir lojman vermişler. Ve evi en alt katta 20 tane merdiven inmesi gerekiyor. Bacakları protez siz düşünün... Bu arada hocamız bu beyfendini yakında bizlerle konuşamaya geleceğini söyledi bende kendisiyle tanışacağım için çok sevindim.
Allah yardımcı olsun başka bir şey diyemiyorum.
Bunlara rağmen kendisi hayat dolu ve neşeli bir insan. Peki ya bizler; şükürsüz, mutsuz, depresyona girmiş, hayatttan zevk alamıyoruz... Bunlar hepimiz için geçerli değl biliyorum ama yine de ders almamız gerekiyor.
Lütfen engelli insanlara acımayalım, onları anlamaya çalışalım, haklarını ellerinden almayalım, sevelim, aramıza alalım.
Türkiye nüfusu 73milyona kadar ulaşmış. Burdaki insanların 8milyonunun engelli olduğu istatistiklerde yerini almış. Ama bu sayı bana göre doğru değil. Çünkü bu durumdan utanan insanlar var, aileler var. Herkes beyfendi gibi hayata atılamıyor. Bizler yardım elimizi uzatalım. Sevelim saygı duyalım inanın ki onlara yeterde artar bile. Tabii ki tekrar söylüyorum haklarını ellerinden almayalım. Engelliler için ayrılmış bölümleri sağlam insanlar kullanmasın. Diliyorum bu yazım insanlara ulaşır. Bir kaç kişinin fikri değişse bile yeter. Ne kadar çok kişiye ulaşırsa o kadar iyi olur diye düşünüyorum...
SEVGİLER, SAYGILAR...

33 yorum:

  1. Arada kendimizi unutuyoruz etrafımızı görmüyoruz,görsekte umursamıyoruz.Bu bir hatırlatma,silkelen kendine gel yazını çok beğendim.Kendi adıma teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok umursamaz davranıyoruz. işimize gelmiyor çünkü. ben teşekkür ediyorum okuyp da destek olduğunuz için.

      Sil
  2. canım benim paylaşımın çok güzeldi...
    sana katılıyorum hak veriyorum...

    engelilere ayrılan yerleri onlar kullanmalı...
    onların yerini gasp edenleri bende kınıyorum...
    ayrıca hepimiz bir engelli adayıyız bunu unutmayalım...

    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hem hak tanımıyoruz, tanısak da yine biz kullanıyoruz.
      1dk mız bile garantili değilken bu şekilde davranmamız çok üzücü. teşekkür ederim şirinem destek için.

      Sil
  3. Canım,izin verirsen face'te paylaşmak isterim bu harika yazını?Beyefendiyle tanışacağına çok sevindim ve evet biz 'mutsuz','şükürsüz','depresyonda' bir toplumuz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili tubanne sana içten teşekkür etmek istiyorum. Paylaşırsan çok sevinirim. Ne kadar çok okuyucu o kadar çok duyarlılık diye düşünüyorum. bende heycanla bekliyorum. Geldiğinde kim bilir neler anlatcak ve ben kendimden ne kadar utanıcam...

      Sil
    2. Tamam canım,teşekkürler:)Bize anlat yine ,neler paylaştığınız,öptüm çok:)

      Sil
  4. Maalesef çok ama çok duyarsız bir ülkede yaşıyoruz. Ben bulunduğum semtte bir ortopedik engelli derneğinin yönetim kurulu üyesiyim ve annem de başkanlığını yapıyor. İnanın öyle insanlar geliyor öyle olaylar anlatıyor ki insanın ağzı açık kalıyor. Her birine yardım etmek imkansız bir hal alıyor. STKların gücü buna yetmiyor ve üst kuruluşlardan yardım istenildiğinde cevap HAYIR. Her şeye önem veriliyor da her şeye bütçe ayrılıyor da söz konusu engelliler olduğunda her kapıdan kocaman bir HAYIR'la dönüyorsunuz. Hatta ve hatta öyle trajikomiktir ki "Her insan bir engelli adayıdır." şeklinde uyardığınız insanların bir kısmından "ama şuan sağlıklıyım.." şeklinde tuhaf cevaplar alabiliyorsunuz. Bu 3-5 kişinin değil tüm toplumun sorunudur. Anlatılan o beyefendinin başına gelenler sadece onun değil bizlerin de sorunudur. Umarım bir gün (buna hiç inanmasam da) daha duyarlı bir toplum olabiliriz. Ayrıca engelliler için ayrılmış alana park eden normal plakalı araçların, engelli rampasını kapatacak şekilde park etmiş araçların plakalarını ve araçların bulunduğu konumu fotoğraflayarak şikayette bulunma hakkına sahipsiniz. Üstelik bu işin peşini bırakmayacağınızı belirtecek bir şekilde şikayette bulunduğunuzda o kişiye yollanılan ceza makbuzunun bir örneği de size ulaştırılarak bilgilendirme yapılıyor. Eğer ki o araca ceza yazmazsa o trafik polisi ya da trafik şubesi hakkında üst makamlara şikayette bulunulup yüksek tazminata mahkum bırakılabiliyor. Lütfen herkes biraz duyarlı olsun ve bu tür duyarsızlıkların peşini bırakmasın. Üst mevkiden biri dahi olsa bu suçtur ve ceza ödemek zorundadır. http://www.buradaengellendim.com/ adresinde buna benzer birçok örnek bulunmaktadır ve birçoğu ceza almıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mervecim bilgi için teşekkür ederim. Ben bunu bilmiyordum çok iyi olur gerçektende şikayet etmek lazım. Keşke o anda bende orda olsaydım yapabileceğim bi şeyler olurdu belki. Senide annenide kutluyorum, gönülden tebrik ediyorum. Bazı insanlar gerçektende komik garantileri var heralde. Hiç bir zaman başımıza gelmiycek diye bir şey yok. İnsanları duyarlı olmaya çağırmalıyız.

      Sil
  5. cok etkıleyıcı..gözyaslarıyla okudum..benımde özürlü bır kızım var 24 yasında ..ve o bu yasına gelene kadar yasamadıgımız sıkıntı kalmadı desem yerıdır...malesef gerızekalı bır toplumuz...asıl engellı ve özürlü kendını saglam sanan engellilerı asagılayan ne oldum delısı olup ne olacagını dusunemeyenler dır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah kızınızı sizi bağışlasın. Bence çok şanslı kızınız sizin gibi bir annesi olduğu için. Bilinçli, duyarlı ve sevecen. Size katılıyorum hanımefendi. Hayat engelli insanlar için zorken bin bir engelde biz koyuyoruz. Siz kendinizi daha fazla üzmeyin. Üzüntünüz kızınızada yansımasın. Size ve kızınıza sevgilerimi gönderiyorum

      Sil
  6. Yazınızı beğendim,duyarlı kişiliğinizden dolayı sizi kutlarım.Engelli insanlara engel olunmamalı,onların yaşamını engelliyenlerden olmamalıyız.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Hepimiz duyarlı olmalıyız. Yardım elimizi uzatmalıyız.

      Sil
  7. tesekkurler canımm samımıyetın ıcın....çok şükür benım kızım cok mutlu bır cocuk ınsallah hep öyle olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah sizde onunla birlikte çok mutlu olun. ben teşekkür ediyorum.

      Sil
  8. yuh demeden geçemeyeceğim ama yanlış anlaşılma olmasın o park eşkiyalarına sözüm tabiki.bu sadece park alanlarında değil ki hayatın her anlamında engellileri engelliyoruz.ah kanayan yaralardan birisi sadece.teşekkürler bu güzel paylaşım için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayat onlar için yeterince zorken bir engelde biz koyuyoruz. sadece kendimizi düşünüyoruz, bencilliklerle doluyuz. aç gözlüyüz hep daha fazlasını istiyoruz. keşke her zaman duyarlı olabilsek ama nerdeeeee. ben teşekkür ederim Alanay Hanım yazımı okuduğunuz için.

      Sil
  9. canım nekadar güzel bir paylaşımda bulunmuşsun...
    bızim toplumumuz bu konuda malesef çok duyarsız..
    unutmamalıyızki bizde yarın engelli olabiliriz bizimde başımıza böyle sıkıntılar gelebilir..
    bu güzel paylaşım için çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke bu yazı ilgililerin eline geçse okusa... ama nerde dediğin gibi duyarsız bir topluluğuz belki bir gün düzelir. ben görebilir miyim bilmem...
      ben teşekkür ederim ablacım okuduğun ve duyarsız kalmadığın için...

      Sil
  10. çok güzel bir paylaşım yazısı olmuş. Sasğol

    YanıtlaSil
  11. Ηmm it seems lіke your site ate my first cоmment (it was
    ѕuper long) so Ӏ gueѕs I'll just sum it up what I wrote and say, I'm
    thoгoughlу еnjoying your blog.
    I too am an aspiгing blog bloggег but I'm still new to everything. Do you have any tips and hints for rookie blog writers? I'd really apρreciаte it.


    Μy homepagе; ccsa cc programs
    My web site :: study abroad in spain

    YanıtlaSil
  12. Every weekenԁ i usеԁ to ρaу a quick visіt
    this site, for thе rеason thаt i ωish for enjoymеnt, as this this web sіte conations actually nice funny information too.



    My weblog: hollins university
    Here is my site : university college dublin

    YanıtlaSil
  13. Hi there to eѵеry bodу, it's my first pay a visit of this weblog; this web site contains amazing and in fact good data in favor of readers.

    Here is my site - pregnant women
    Visit my page - early signs of pregnancy

    YanıtlaSil
  14. I ωаs recommended this blog by my cousin. I am not sure whetheг this post is written by him аs
    nobody else know suсh detailed аbout my
    trouble. You are inсrеԁible! Thankѕ!



    Also visit my ωeb sіte: SEOPressor V5

    YanıtlaSil
  15. I'm amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that's both
    equаlly eԁucаtive аnd еngаging, and let
    me tell you, you've hit the nail on the head. The issue is something that too few men and women are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this in my hunt for something concerning this.

    Visit my site: seopressor version5
    my website - SEOPressor

    YanıtlaSil
  16. This іs the right webѕite fοr anyone who wantѕ to
    undeгѕtand this topiс. Υou κnοw a wholе lot its almost hаrd to argue with you (not
    that I persοnally will need to…HаΗa).
    You certainlу рut a brand new spin on а subjеct thаt has been written abоut for
    years. Gгeat stuff, juѕt ωonderful!


    mу weblog ... wedding dresses
    My web site - preserving your wedding Dress

    YanıtlaSil
  17. I dο nоt know if it's just me or if everybody else encountering problems with your site. It appears as though some of the text in your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my web browser because I'νe had this haρpen before.
    Thanκ yоu

    Also vіsit my ωеbsite ... seopressor version5

    YanıtlaSil
  18. Excellent article. Keep posting such kind of info on your page.
    Im really impressed by your site.
    Hey there, You have performed an excellent job. I'll definitely digg it and in my opinion recommend to my friends. I'm confident they'll be benefited from this web site.

    Here is my page - SEO

    YanıtlaSil
  19. What's up everyone, it'ѕ my first pаy a quick vіsit at this web sіte, anԁ paragraph
    is actuallу fruіtful in favor of me, keеp uр poѕting these types of poѕts.


    Also visit mу blog; SEOPressor V5 review

    YanıtlaSil
  20. I constantly spent my half an hour to read this web site's articles or reviews all the time along with a mug of coffee.

    Also visit my web blog - SEO

    YanıtlaSil
  21. It's very straightforward to find out any matter on net as compared to books, as I found this paragraph at this web site.

    My page :: seopressor version5

    YanıtlaSil
  22. Ι'm not sure why but this blog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll chеck back lаter on and see
    if the problem still existѕ.

    Alsο visіt my page ... seopressor version5

    YanıtlaSil